Φωτογραφικό υλικό

Καλωσήρθατε στο δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του δήμου μας. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Υπογραφή σύμβασης του έργου «Ανέγερση Ηρώου Πεσόντων στην Πλατεία του οικισμού της Εμπάρου του Δήμου Βιάννου»
Υπογραφή σύμβασης του έργου «Ανέγερση Ηρώου Πεσόντων στην Πλατεία του οικισμού της Εμπάρου του Δήμου Βιάννου» PDF Εκτύπωση

Ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή της Εμπάρου κατασκευάζεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η υπογραφή της σύμβασης του έργου «Ανέγερση Ηρώου Πεσόντων στην Πλατεία του οικισμού της Εμπάρου του Δήμου Βιάννου» συνολικού προϋπολογισμού 17.000,00€, έγινε από τον Δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη, με την παρουσία του Αντιδημάρχου Μανώλη Αγαπουλάκη και του Προέδρου της τοπικής Κοινότητας Γιώργου Περογιαννάκη, με την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας .

Στόχος της κατασκευής είναι με λιτό τρόπο να αναδειχθεί η ιστορία της Εμπάρου και της κύκλωσης του χωριού. Το μνημείο που τοποθετείται στην κεντρική πλατεία της Εμπάρου είναι μια καταγραφή της ιστορικής αυτής ημέρας και να θυμίζει στους κατοίκους και στους επισκέπτες το ιστορικό αυτό γεγονός.

Η μορφή του γλυπτού με συναρμογή φύλλων χαλκού , η χωροθέτηση του, τα υλικά κατασκευής, οι λιτές διαστάσεις, τα απέριττα στοιχεία του χώρου είναι σύμφωνα με την ταπεινή εικόνα και τον χαρακτήρα των κατοίκων και με την λιτότητα του συγκεκριμένου τοπίου.

Ο Δήμαρχος Βιάννου δήλωσε σχετικά:

Η Τοπική Κοινότητα Εμπάρου συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση και είχε σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά το διάστημα της κατοχής. Το σημαντικότερο γεγονός διαδραματίστηκε στις 6 Αυγούστου του 1944, γνωστό και ως η μεγάλη κύκλωση της Εμπάρου. Κυκλώθηκαν αιφνιδιαστικά όλα τα χωριά της Εμπάρου από τμήμα στρατού δυνάμεως διακοσίων ανδρών, όπου οι Γερμανοί έστησαν πολυβόλα, έτσι ώστε κανείς να μη διαφύγει. Η Έμπαρος πέρασε εφιαλτικές ώρες από την γερμανική περίπολο, ομηρίες και εκτελέσεις εν ψυχρώ με πολλά θύματα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της κοινότητας. Η ημέρα έχει ορισθεί από την Έμπαρο ως ημέρα μνήμης και μνημόσυνου για τους νεκρούς της κατοχής. Σε απόλυτη συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Θυμάτων Βιάννου που έκανε δωρεά την αρχιτεκτονική μελέτη του μνημείου για τον Δήμο Βιάννου και η όποια έχει την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Ηρακλείου, αλλά και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γιώργο Περογιαννάκη, τιμούμε τον αγώνα και τους αγωνιστές της Εμπάρου και δημιουργείται προς τιμή τους το μνημείο αυτό, για να θυμίζει στις νεώτερες γενιές την ιστορία του τόπου μας. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κρήτης κο Σταύρο Αρναουτάκη για την συμβολή του στην υλοποίηση του ιστορικού αυτού έργου.

anegersi-iroou-pesonton-plateia-oikismou-emparou.jpg

 

 

Χάρτης Περιοχής

Χάρτης Βιάννου
Πινακοθήκη Βιάννου
Κάθε Παιδί αξίζει μια Οικογένεια
Δασικές Πυρκαγιές
Δήμος Βιάννου - Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός
Covid-19
Κονδυλάκεια 2019
ΚΗΦΗ
Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου
ΚΕΠ
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
ΚΕΔΚΕ
Funding
INTERMEDIA