Φωτογραφικό υλικό

Καλωσήρθατε στο δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του δήμου μας. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Παρουσίαση του Βιβλίου της κ. Άννας Μανουκάκη Μεταξάκη «Πολεμικά Ημερολόγια του Αντώνη Φάκαρου και Γιώργη Κουτεντάκη 1941-1942»
Παρουσίαση του Βιβλίου της κ. Άννας Μανουκάκη Μεταξάκη «Πολεμικά Ημερολόγια του Αντώνη Φάκαρου και Γιώργη Κουτεντάκη 1941-1942» PDF Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Τηλέφωνο 2895340177
Fax 2895022860
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Άνω Βιάννος 24-11-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Βλαχάκειο Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου το βιβλίο της Άννας Μανουκάκη Μεταξάκη «Πολεμικά Ημερολόγια του Αντώνη Φάκαρου και Γιώργη Κουτεντάκη 1941-1942».

Το βιβλίο αφορά την Ιστορία της τότε επαρχίας Βιάννου στην πρώτη δύσκολη περίοδο της Κατοχής αμέσως μετά τη Μάχη της Κρήτης, όταν όλα ήταν σκοτεινά και φοβερά. Αναφέρεται σε διασταυρωμένες πληροφορίες , τόσο από όλη την υπάρχουσα βιβλιογραφία όσο και από τις καταγραφές 50 επιζώντων από την επαρχία Βιάννου το ανατολικό Μονοφάτσι και τα χωριά των Αστερουσίων.

Σύμφωνα με την συγγραφέα οι περιοχές αυτές συνεργάστηκαν σε δυο σπουδαία εγχειρήματα:

  1. Στη συντήρηση εκατοντάδων φυγάδων και στη διαφυγή τους στη Μέση Ανατολή από τις παραλίες του Τσούτσουρα και δυτικότερα.
  2. Στη δημιουργία της πρώτης Αντιστασιακής Οργάνωσης τουλάχιστον στο νομό Ηρακλείου με Παγκρήτια εμβέλεια.

Η Βιάννος με τον Αρχηγό της Οργάνωσης τον Αλέξανδρο Ραπτόπουλο και βοηθούς σπουδαίους ανθρώπους της περιοχής που στηρίχτηκαν σχεδόν από όλους τους απλούς ανθρώπους έδωσαν το φως της Αντίστασης στο φοβερό κατακτητή όταν όλη η Ευρώπη είχε γονατίσει.

Τελειώνοντας την παρουσίαση η συγγραφέας ανάφερε χαρακτηριστικά ότι το βιβλίο είναι ένα δώρο προς όλους τους νέους, γιατί η γνώση της ιστορίας μας είναι τιμή σε όλους αυτούς που προσέφεραν ανιδιοτελώς για την ελευθερία.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Δήμαρχος Βιάννου κος Παύλος Μπαριτάκης , ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου κος Αριστομένης Συγγελάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιαννιτών Ηρακλείου ο «Πατούχας» Μανόλης Καρακωσταντάκης.

Κύριος Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ακαδημαϊκός κος Γιάννης Παπαμαστοράκης ενώ τον συντονισμό είχε η πρόεδρος του Ι.ΛΑ.Ε.Β. κα Μαρία Χρηστάκη.


Παρουσίαση βιβλίου της κας Μανουκάκη

Παρουσίαση βιβλίου κας Μανουκάκη

 

Χάρτης Περιοχής

Χάρτης Βιάννου
Πινακοθήκη Βιάννου
Κάθε Παιδί αξίζει μια Οικογένεια
Δασικές Πυρκαγιές
Δήμος Βιάννου - Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός
Covid-19
Κονδυλάκεια 2019
ΚΗΦΗ
Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου
ΚΕΠ
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
ΚΕΔΚΕ
Funding
INTERMEDIA