Φωτογραφικό υλικό

Καλωσήρθατε στο δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του δήμου μας. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Παρουσίαση του βιβλίου «Ξομπλιάζοντας τις Μνήμες» της κας Μαρίας Χλειουνάκη Μαστρογιωργάκη
Παρουσίαση του βιβλίου «Ξομπλιάζοντας τις Μνήμες» της κας Μαρίας Χλειουνάκη Μαστρογιωργάκη PDF Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Τηλέφωνο 2895340177
Fax 2895022860
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Άνω Βιάννος 22-11-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμός Δημάρχου Βιάννου στην παρουσίαση του βιβλίου «Ξομπλιάζοντας τις μνήμες» της κας Μαρίας Χλειουνάκη Μαστρογιωργάκη.

Τι άλλο από χαρά και ικανοποίηση μπορεί να αισθάνεται ένας Δήμαρχος, όταν στο Δήμο του υπάρχει ένας τέτοιος πνευματικός και πολιτιστικός οργασμός και μάλιστα σε μια εποχή που δοκιμάζονται άνθρωποι και αξίες;

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,Δεν είναι εύκολο πράγμα να «Ξομπλιάσεις τις μνήμες». Όχι μόνο γιατί το να «ξομπλιάζει» κανείς απαιτεί μαεστρία και τεχνική, αλλά και γιατί οι μνήμες είναι δυσκολοξόμπλιαστες. Κι όμως, η κυρία Μαρία Μαστρογιωργάκη, αφού μας δώρισε τα μουσικά της ξόμπλια στις «Φεγγαροβραδιές στη Βιάννο» με την βελούδινη και αισθαντική φωνή της, αφού μας κατέστησε κοινωνούς ενός σημαντικότατου πονήματος τις «Μνήμες πάνω από τη Βιάννο», έρχεται με την παρούσα έκδοση να ξομπλιάσει ένα βασικό κομμάτι της λαϊκής μας τέχνης, την υφαντική και το κέντημα.

Δεν είναι μόνον η καλαίσθητη έκδοση που καθιστά το εν λόγω έργο εντυπωσιακό και αισθητικά άψογο, αλλά είναι το περιεχόμενό του, το οποίο επαναλαμβάνω, είναι δηλωτικό του τίτλου του, ένα διαρκές ξόμπλι στον ιστορικό χρόνο και στην τέχνη.

Και όλα αυτά, σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση έχει σαρώσει τα πάντα , σε μια εποχή που ο λαϊκός μας πολιτισμός καθημερινά αλλοιώνεται, η λαϊκή τέχνη παράγεται πλέον στην Κίνα με τα γνωστά σε όλους μας άθλιας αισθητικής παράγωγα, ενώ ταυτόχρονα οι υφάντριες και οι κεντήστρες ολοένα και λιγοστεύουν.

Για τούτο θεωρώ ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και προσφορά στην λαϊκή μας παράδοση την προσπάθεια της κ. Μαστρογιωργάκη, η οποία κατάφερε να διασώσει, έστω σε μουσειακή μορφή, όλον αυτό το λαϊκό πλούτο, που όπως εύστοχα παρατηρεί και η ίδια είναι τόσο φωτεινός όσο ο κρητικός ουρανός και τόσο πολύχρωμος όσο η πανέμορφη χλωρίδα του νησιού μας και γενικότερα της Αιγαιοπελαγίτικης Ελλάδας.

Αγαπητή μας κ. Μαρία, σας εκφράζω τις ευχαριστίες όλων των συνδημοτών μας για την δύσκολη και τόσο όμορφη αυτή προσπάθεια.

 

"Ξομπλιάζοντας τις μνήμες"

 

Χάρτης Περιοχής

Χάρτης Βιάννου
Πινακοθήκη Βιάννου
Κάθε Παιδί αξίζει μια Οικογένεια
Δασικές Πυρκαγιές
Δήμος Βιάννου - Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός
Covid-19
Κονδυλάκεια 2019
ΚΗΦΗ
Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου
ΚΕΠ
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
ΚΕΔΚΕ
Funding
INTERMEDIA