Φωτογραφικό υλικό

Καλωσήρθατε στο δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του δήμου μας. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Χαιρετισμός Δήμαρχου Βιάννου στην παρουσίαση του βιβλίου «Πολεμικά Ημερολόγια Αντώνη Φάκαρου και Γιώργη Κουτεντάκη 1941-1942» της Άννας Μανουκάκη Μεταξάκη
Χαιρετισμός Δήμαρχου Βιάννου στην παρουσίαση του βιβλίου «Πολεμικά Ημερολόγια Αντώνη Φάκαρου και Γιώργη Κουτεντάκη 1941-1942» της Άννας Μανουκάκη Μεταξάκη PDF Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Τηλέφωνο 2895340177
Fax 2895022860
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Άνω Βιάννος 24-11-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμός του Δήμαρχου Βιάννου στην παρουσίαση του βιβλίου «Πολεμικά Ημερολόγια Αντώνη Φάκαρου και Γιώργη Κουτεντάκη 1941-1942» της Άννας Μανουκάκη Μεταξάκη.

Αιδεσιμότατε,

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου,

Πρόεδρε του Συλλόγου Βιαννιτών Ηρακλείου ο «Πατούχας»,

Κύριοι Συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο,

Εκπρόσωποι Φορέων,

Κυρίες και Κύριοι,

Καλοσωριζουμε σήμερα εδώ στην Βιάννο στον χώρο του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου την καθηγήτρια φιλόλογο Άννα Μεταξάκη Μανουκάκη. Η παρουσία της εδώ οφείλετε κατ αρχήν στην αγάπη της για τον τόπο μας αλλά και στην παρουσίαση ενός σημαντικού ιστορικού βιβλίου με τίτλο τα πολεμικά ημερολόγια.

Το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα αφορά την Ιστορία της τότε επαρχίας Βιάννου στην πρώτη δύσκολη περίοδο της Κατοχής αμέσως μετά τη Μάχη της Κρήτης, όταν όλα ήταν σκοτεινά και φοβερά. Μετά από κοπιώδη προσπάθεια, η συγγραφέας ελέγχει αυστηρά και διασταυρώνει τις πηγές της, τόσο από όλη την υπάρχουσα βιβλιογραφία όσο και από τις καταγραφές 50 επιζώντων από την επαρχία Βιάννου το ανατολικό Μονοφάτσι και τα χωριά των Αστερουσίων.

Γιατί αυτές οι περιοχές συνεργάστηκαν σε δυο σπουδαία εγχειρήματα:

  1. Στη συντήρηση εκατοντάδων φυγάδων και στη διαφυγή τους στη Μέση Ανατολή από τις παραλίες του Τσούτσουρα και δυτικότερα. Και
  2. Στη δημιουργία της πρώτης Αντιστασιακής Οργάνωσης τουλάχιστον στο νομό Ηρακλείου με Παγκρήτια εμβέλεια.


Η Βιάννος με τον Αρχηγό της Οργάνωσης Αλέξανδρο Ραφτόπουλο και βοηθούς σπουδαίους ανθρώπους της περιοχής μας που στηρίχτηκαν σχεδόν από όλους τους απλούς ανθρώπους έδωσαν το φως της Αντίστασης στο φοβερό κατακτητή όταν όλη η Ευρώπη είχε γονατίσει. Θα ήθελα να υπενθιμησω ότι σήμερα τιμούμε την Εθνική Αντίσταση. Τιμούμε όλους και όλες που πολέμησαν τα δύσκολα χρόνια της κατοχής που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία. Και η Βιάννος γνωρίζει από Εθνική Αντίσταση, γιατί όλη η Βιάννος αγωνίστηκε γιατί στην Βιάννος ήταν ο πυρήνας της Αντίστασης, με βαρύ όμως το τίμημα και ένα ολοκαύτωμα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Έτσι το βιβλίο της κας Μανουκάκη Μεταξάκη γίνετε σήμερα πιο επίκαιρο αφού αναφέρεται στα γεγονότα μιας εποχής που σημάδεψαν την αντίσταση στην Κρήτη.

Περισσότερο λοιπόν από ποτέ σήμερα είναι αναγκαία τέτοια βιβλία, όπως η συγγραφέας γράφει χαρίζοντας το βιβλίο της σε όλους τους νέους, ενώ μας βοηθούν στο να αντιμετωπίζουμε πάντοτε και κυρίως τις μέρες μας άλλου είδους πολέμους και κατοχές.

Τέλος πρέπει να αναφέρω ότι ξεκινάμε άλλη μια σημαντική προσπάθεια την έκδοση του ημερολογίου του Αλέξανδρου Ραυτόπουλου αρχηγό όπως προανέφερα της αντίστασης στην Βιάννο ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα του για την ελευθερία.

Ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

Χάρτης Περιοχής

Χάρτης Βιάννου
Πινακοθήκη Βιάννου
Κάθε Παιδί αξίζει μια Οικογένεια
Δασικές Πυρκαγιές
Δήμος Βιάννου - Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός
Covid-19
Κονδυλάκεια 2019
ΚΗΦΗ
Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου
ΚΕΠ
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
ΚΕΔΚΕ
Funding
INTERMEDIA