Φωτογραφικό υλικό

Καλωσήρθατε στο δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του δήμου μας. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Γραφείο Τύπου Announcements Αποκατάσταση του Παραδοσιακού Νερόμυλου στην θέση Πλακάδο στην Άνω Βιάννο
Αποκατάσταση του Παραδοσιακού Νερόμυλου στην θέση Πλακάδο στην Άνω Βιάννο PDF Print

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Πληρ. Θεοδοσάκη Ζαχαρένια
Τηλ 2895340177- Φαξ 2895022860
Κινητό: 6944361368
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Άνω Βιάννος 03-03-2015

Ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης του παραδοσιακού νερόμυλου και η μετατροπή του κτιρίου που στέγαζε το παλιό Δημαρχείο Βιάννου σε δημοτική βιβλιοθήκη, σύμφωνα με πρόσφατη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμαρχος Βιάννου. Βασικός στόχος της προτεινόμενης παρέμβασης είναι η αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του Μύλου (δεξαμενή, γλυκάτο, πηγάδι, ζουριό και κυρίως µύλος) καθώς και η ανακατασκευή του βασικού µηχανισµού άλεσης ώστε να αποτελεί ένα σηµείο που θα αναδεικνύει διαχρονικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά του οικισµού της Άνω Βιάννου. Οι εργασίες για την προστασία, αποκατάσταση και επανάχρηση αφορούν: Καθαρισµός από την βλάστηση που έχει καλύψει εσωτερικά το µύλο. Καθαρισµός και αποµάκρυνση των υλικών από το κατεστραµµένο δώµα. Αποκατάσταση των υφιστάµενων λιθοδομών και ανακατασκευή των κατεδαφισμένων τμημάτων των τοιχοποιιών. Ανακατασκευή του δώματος. Ανακατασκευή του µηχανισµού άλεσης. Αποκατάσταση - στερέωση του γλυκάτου και του πηγαδιού.

Η βιβλιοθήκη όπως ήδη αναφέρθηκε θα φιλοξενηθεί στο ιδιόκτητο κτήριο του δήµου για το οποίο απαιτείται να γίνουν κτιριακές παρεµβάσεις καθώς επίσης και εργασίες διαµόρφωσης και εξοπλισµού. Συνοπτικά οι απαραίτητες εργασίες για την δηµιουργία της δηµοτικής βιβλιοθήκης αφορούν: Επιδιόρθωση της κεραµοσκεπούς του κτηρίου. Ανάπλαση της όψης και νέοι χρωµατισµοί. Εσωτερικές ∆ιαµορφώσεις του κτηρίου. Αναδιαμόρφωση των χώρων υγιεινής. ∆ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου µε κατασκευή ράμπας πρόσβασης. Αναγκαίος Μηχανολογικός Εξοπλισμός. Ηλεκτρονικός εξοπλισμός και λογισμικό. Εξοπλισμός µε τα αναγκαία έπιπλα. Βασική ιδέα είναι το κτίριο να διατηρήσει τη βασική λειτουργική του δομή και να µην υπάρξουν σημαντικές δομικές παρεμβάσεις.

Ο Δήμαρχος Βιάννου σε δήλωση του ανάφερε:

Ξεκινήσαμε σήμερα άλλη μια σημαντική παρέμβαση που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του τόπου μας. Εδώ στο πλακάδο της Βιάννου όπου ήδη φιλοξενείται το Λαογραφικό μουσείο, εδώ που βρίσκεται η προτομή του Ιωάννη Κονδυλάκη ο Δήμος Βιάννου αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα δημιουργεί ένα σημαντικό πολιτιστικό πόλο για την περιοχή και την ενδοχώρα της Κρήτης και που θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δωρητές τμήματος του κτιρίου του παλαιού νερόμυλου.

Τέλος ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής που βοηθήσαν αποτελεσματικά στην υλοποίηση του έργου αυτού.

Το έργο «Αποκατάσταση παραδοσιακού Νερόμυλου στην Άνω Βιάννο και παράπλευρου κτιρίου - πρώην ∆ηµαρχείου Βιάννου - µε μετατροπή του σε Δημοτική βιβλιοθήκη έχει προϋπολογισμό 173.000,00 €», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

 

 

Χάρτης Περιοχής

Χάρτης Βιάννου
Πινακοθήκη Βιάννου
Κάθε Παιδί αξίζει μια Οικογένεια
Δασικές Πυρκαγιές
Δήμος Βιάννου - Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός
Covid-19
Κονδυλάκεια 2019
ΚΗΦΗ
Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου
ΚΕΠ
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
ΚΕΔΚΕ
Funding
INTERMEDIA